13 февруари - Световен ден на радиото

13 февруари - Световен ден на радиото
Снимка: bookshopcafe
13 Февруари 2017

На тази дата през 1946 г. за първи път "гласът" на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. Днес, по инициатива на ЮНЕСКО, датата 13 февруари е приета и се отбелязва в цял свят като Деня на радиото.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст. През 2017 г. мотото на Световния ден на радиото е "Radio is You!".

Снимка: bosayasayangenc

Радиото е онова, към което сме се обръщали от поколения, винаги, когато ни е била нужна информация. То ни помага всеки път, когато имаме нужда от разтоварване, като ни дава хубава музика. Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация, особено, когато широколентовата връзка се разпадне или когато електричеството се изгубва в резултат на бедствие. Използваме радиото, за да доставяме животоспасяващи новини, информация и дори образование до онези места, до които телевизията и интернет не достигат. 

Снимка: radioforever

Световният ден на радиото за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Честити празник на всички замесени!

Прочетете още