17 юли – Световен ден на емотиконите

17 юли – Световен ден на емотиконите
17 Юли 2018

Знаете ли, че днес е Световен ден на емотиконките? По този повод сме ви подготвили историята на възникването на малките личица и човечета, които използваме при комуникацията си в интернет.

Най-популярният емотикон е усмихнатото човече - “Смайли”. Ето как възникват едни от най-използваните в ежедневието ни личица. На 19 септември 1982 година професор Скот Фалман от университета „Карнеги Мелън” в Питсбърг изпраща електронно писмо, в което за първи път се използва странично усмихнатото лице. Питсбърг употребил съответната последователност от символи, за да обозначи шега и по този начин да разграничи хумористичните от сериозните имейли.

След това този начин на писане на имейли се разпространил и в други университети.

Най-голямо разпространиние емотикона има в чата и смс-ите за да могат комуникиращите да изразят своите емоции.

Днес има огромно разнообразие от емотиконки. Докато някои са статични, други се движат и изразяват различни емоции. Професор Фалман обаче не одобрява особено актуализираните емотиконки. Пред „The Independent” той заявява, че ги счита за грозни и осакатяващи предизвикателството да бъдеш иновативен по интелигентен начин – изразявайки емоции чрез стандартните компютърни символи.

Happy World Emoji Day :-)

Прочетете още