55 години без киноиконата Мерилин Монро

55 години без киноиконата Мерилин Монро
Снимка: Rokr Rafterson
5 Август 2017

На 5 август 1962 г., на 36-годишна възраст Мерилин Монро умира в своя дом в Брентууд, Лос Анджелис. Днес се навършват 55 години от смъртта на киноиконата. Официалната версия за случая е самоубийство чрез свръхдоза медикаменти.

Днес Мерилин Монро е смятана за една от най-известните в света и е помнена със своето чувство за хумор и остроумие.

Снимка: Terri Daugherty

"Холивуд е място, където ще ти платят 1000 долара за целувка и 50 цента за душата ти", казала веднъж Мерилин Монро. 55 години след своята смърт най-известната блондинка на XX век все още вълнува света.

Истинското й име е Норма Джийн Мортенсън. Родена е на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис, Калифорния. По време на своя живот,  Мерилин превъзмогва тежкото си детство и се превръща в един от най-големите и успешни секссимволи и актриси на всички времена.

Тя е момиче от бедно семейство, израснала без баща и с трудно детство. Кариерта й започва, когато е на 18 години. В края на 1944 г. тя среща фотографа Дейвид Коновер и започва да се снима за него. Първоначално тя използва името Джийн Норман, докато работи. Изправя тъмните си къдрици и боядисва косата си руса.

През 1946 г. Мерилин подписва първия си филмов договор и сменя името си официално на Мерилин Монро.

Актьорската ѝ кариера не провървява до 50-те години, когато получава първата си малка роля в криминалната драма "Асфалтовата джунгла" и това привлича вниманието върху нея.

Снимка: 1950sUnlimited

Същата година Монро впечатлява публиката и критиците с изпълнението си като Клаудия Касуел във "Всичко за Ева". Скоро Мерилин се превръща в една от най-известните холивудски актриси. Първоначално не е смятана за сериозна актриса, но по-късно доказва уменията си, печелейки редица признания и привличайки големи публики за филмите ѝ.

Главната роля в "Ниагара", филм от 1953 г. я утвърждава като секссимвол, а по-късно, през същата година, идва музикалният хит "Джентълмените предпочитат блондинки", в който Мерилин си партнира с друга холивудска красавица - Джейн Ръсел.

Снимка: kate gabrielle

Мерилин става все по-успешна, продължавайки да прави хитови комедии като "Как да се ожениш за милионер", "Няма друг бизнес като шоубизнеса" и "Проклетите 7 години", откъдето е и сцената на Мерилин върху вентилационната шахта на метрото с развята рокля.

Снимка: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York

Позицията на Монро като водещ секссимвол я прави първата жена на корицата на първото издание на списанието на Хю Хефнър - "Плейбой".

Въпреки, че Мерилин се превръща в една от най-големите звезди на "Туенти сенчъри фокс", договорът ѝ не бил променян от 1950 г., което означавало, че тя получава по-малко пари от останалите актриси в нейния ранг и също така не можела да избира нито проектите, нито колегите си. Освен това, в повечето случаи е поставяна в ролята на "глупава блондинка", а тя много искала да играе в различни филми с по-сериозна насоченост. През 1954 година, когато отказва поредния лековат проект, студиото я отстранява. След това тя посвещава 1955 г. на актьорското майсторство. Мести се в Ню Йорк и учи в "Actors Studio" -  школата на известния актьор, режисьор и преподавател по актьорско майсторство - Лий Страсбърг.

Идва отново в Холивуд и подписва нов договор с "Фокс", като този път ѝ дават правото да избира сама проектите, режисьорите и операторите.

Снимка: Siddhesh Mangela

Завръща се на екрана с драматичната комедия от 1956 г. "Автобусна спирка", която ѝ носи номинация "Златен глобус" за най-добра актриса.

През 1959 г. идва ред на "Някои го предпочитат горещо", който жъне голям успех и тя печели "Златен глобус" за най-добра актриса, а филмът е считан за един от най-добрите за всички времена.

През 1961 г. Мерилин прави последния си завършен филм преди да умре - "Непригодните". Филмът е провал, но днес се счита за класика.

На 19 май 1962 г. Монро прави известното изпълнение на рождения ден на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди, пеейки "Честит рожден ден, г-н президент" в Мадисън скуер гардън, като до ден днешен биографи изследват взаимоотношенията между Мерилин и президента. Дори се твърди, че те са били в интимни отношения и се спекулира, че пред нея той е споделял важни политически решения.

Прочетете още