Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри
Снимка: theverge
24 Април 2017

Компютърните игри са полезни не само за забавление. Всъщност, компаниите, които разработват автономни автомобили, ги използват за тестове.

Става дума за играта Grand Theft Auto V (GTA V). Тя е една от най-популярните в историята с над милиард долара приходи. Играта има т.нар. отворен свят, в който позволява на играча да прави почти всичко. Разполага с добре развита система за градски трафик. В нея има трамваи, влакове, метро, автобуси и най-различни превозни средства по улиците на града. В GTA V има над 1000 непредвидими като поведение различни пешеходци, животни и готова симулация на 14 различни метеорологични обстановки, които осезаемо влияят върху поведението на превозните средства на пътя, както и разнообразна инфраструктура и различни по вид и размер кръстовища.

Снимка: mercedesbenz

Виртуалният град не може да замени тестовете в реалния свят. Той обаче дава практична възможност за трупане на базова информация, коментира Алейн Корнхаузер от Университета в Принстън, който също има екип за разработка на автономни превозни средства.

Снимка: carsthatnevermadeitetc

Компании като Waymo на Google например имат свои виртуални симулации. В тях също се тестват най-различни сценарии, като събраната от тях информация след това се взима и прилага в реална обстановка. След това новооткритите проблеми се взимат и тестват отново във виртуалния свят. Целта е да се проучат възможно най-много сценарии и възможности за развитие на една и съща ситуация дори и тя да е почти непредвидима. Всичко това трябва да даде максимално много информация на автономните коли, за да могат те да се справят в ежедневния трафик, където действията на шофьорите са наистина непредвидими.

Прочетете повече на: https://vesti.bg

Тагове: Технологии

Прочетете още