България чества 110 години независимост!

България чества 110 години независимост!
22 Септември 2018

Днес, 22 септември се навършват 110 години от обявяването на независимостта на България. На този ден, през 1908 г. във в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

22 септември е обявен за официален празник през 1998 година.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Прочетете още