Глобалното затопляне ще възпрепятства самолетните полети

Глобалното затопляне ще възпрепятства самолетните полети
Снимка: Cory Hatchel
18 Юли 2017

Според учени покачващите се температури на планетата в резултат от глобалното затопляне ще възпрепятства самолетните полети в следващите десетилетия. Американските изследователи предупреждават, че ако вредните емисии в атмосферата, свързани със затоплянето, не бъдат намалени, теглото на горивото на самолетите и теглото на полезния товар ще трябва да бъдат намалени с до 4% в най-горещите дни.

"Ограничението на теглото може ще доведе до разходи за авиокомпаниите и ще повлияе на въздухоплавателните операции по целия свят", заяви д-р Итън Кофел от Колумбийския университет, водещ автор на изследването. 4-процентно намаление на теглото пък може да означава 12 или 13 по-малко пътници на средно 160-местен самолет. По-сериозното опасение обаче е, че заради горещините някои въздухоплавателни средства може да не са в състояние да излетят безопасно, ако температурите се покачат до твърде високи нива.

Проблемът ще бъде особено разпространен по време на горещите вълни. Същевременно изследването предвижда годишните максимални дневни температури на световните летища да се повишат с 4 до 8 градуса по Целзий до 2080 г. Съавторът и климатолог Радли Хортън заяви, че някои ефекти могат да бъдат смекчени с нов дизайн на двигателите и тялото на самолетите или с разширени писти. Други изследователи вече предупредиха, че изменението на климата може да увеличи опасните турбуленции и ветрове, които могат да удължат и времето за пътуване.

Повишаването на нивото на моретата вече застрашава някои големи летища, напомнят учените. Екстремните температури накараха American Airlines да отмени 43 полета до и от летище Phoenix Sky Harbor International на 20 юни, когато температурите достигнаха рекордните 49 градуса по Целзий.

Прочетете още