Кои са големите победители на наградите „Оскар” 2018

Кои са големите победители на наградите „Оскар” 2018
Снимка: www.youtube.com
5 Март 2018

Американската киноакадемия връчи юбилейните 90-и награди „Оскар”! Бляскавото събитие се проведе в Dolby Theatre в Лос Анджелис.



Водещият на церемонията Джими Кимъл откри шоуто, шегувайки се с гафа от миналата година, когато бе сбъркано името на филма победител и бе обявено, че това е "Ла Ла Ленд", вместо "Лунна светлина". Той препоръча тази година всеки, който си чуе името да не бърза да става, а да изчака няколко минути. "Това беше много смешно, но няма да сe повтори", каза Кимъл.

„Оскар“ за най-добър филм спечели "Формата на водата", който беше отличен и за режисура, в лицето на Гийермо дел Торо, музика за Александър Деспла и сценография.

„Оскар“ за най-добър актьор очаквано и напълно заслужено спечели Гари Олдман за ролята на Чърчил във филма „Най-мрачният час“.

Статуетката за най-добра женска роля, също толкова очаквано и заслужено, отиде при Франсис Макдормънд за "Три билборда извън града".

Сам Рокуел спечели заслужено приза за "Най-добър актьор в поддържаща роля" за играта му в "Три билборда извън града". Той бе връчен от миналогодишната победителка в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" - Вайола Дейвис.

Без никаква изненада Алисън Джани спечели дългоочаквания си "Оскар" за "Най-добра актриса в поддържаща роля" за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг.

Награда за най-добър оригинален сценарий спечели Джордан Пийл за "Бягай", а за най-добър адаптиран сценарий отиде при големия и четирикратно номиниран Джеймс Айвъри за "Назови ме с твоето име".

Британецът Роджър Дийкинс бе отличен за най-добър оператор за работата му по "Блейд Рънър 2049", който спечели и в категория "Най-добри специални ефекти".

Лентата "Икар" за допинга сред руските спортисти беше удостоена с наградата "Оскар" в категорията "Най-добър пълнометражен документален филм".

Сценаристът Джеймс Айвъри грабна"Оскар" за "Най-добър адаптиран сценарий" за романтичната драма "Призови ме с твоето име", разкриваща историята за първата любов на едно младо момче към по-зрял мъж.

Хорърът "Бягай" успя да спечели наградата за "Най-добър оригинален сценарий" под носа на най-големите фаворити в категорията - "Три билборда извън града" и "Формата на водата".

Биографичният филм "Най-мрачният час" грабна "Оскар"-а за "Най-добър грим и прически" заради невероятната работа на екипа върху превръщането на Гари Олдман в британския министър-председател Уинстън Чърчил.

Френският композитор Александер Депла получи "Оскар" за най-добра оригинална музика за филма "Формата на водата". За тази музика Депла вече получи и "Златен глобус" за оригинална музика.

Прочетете още