Кои ще са най-популярните професии след 10 години

Кои ще са най-популярните професии след 10 години
Снимка: fredharvengt
24 Август 2016

Изборът на университет е труден процес, изискващ време и внимателно обмисляне. Трябва да се има предвид, че много от най-популярните работни места днес, след време вероятно ще бъдат отстранени поради  развитието на технологиите. 

Експерти смятат, че 65 процента от децата в следващото поколение ще имат работни места, които още дори не са създадени.

Ето и кои са те:

Снимка: pugs

1. Оператор на дронове

Имайки предвид популярността на тези летателни машини, в бъдеще ще бъдат навсякъде и ще се използват за всичко - от снимане на филми през доставки, та до съдебни разследвания. А когато това стане, ще има и огромна нужда от хора, които да могат да управляват тези нови граждански въздухоплавателни апарати.

Снимка: valosalo

2. Съветник по дигитални валути

Независимо дали харесвате биткойн или не, дигиталните валути са във възход, защото все повече хора не се доверяват на централните банки. За да има кой да управлява финансовия ви портфейл след някоя година, задължително ще се нуждаете от специалисти, комбиниращи компютърна сигурност и мениджмънт.

Снимка: natsu786

Снимка: theglobalelite

3. Дигитален ключар

Когато дигиталните ключалки станат стандарт, ще трябват хора, които да ни помагат, когато умният дом или кола се заключат. И тъй като никоя технология не е съвършена, техните услуги ще са ценни.

4. Хранителен инженер

С възхода на триизмерното принтиране се заговори за 3D принтирана храна, която ще може да се консумира. Диплома по инженерни науки и химия ще бъде полезна тук.

5. Мултимедиен специалист

Забравете за диджеите. Бъдещето принадлежи на хората, които могат да миксират най-различни форми на мултимедия, стриймвайки на живо отвсякъде, включително и във виртуална среда. Тези умения изискват аудио инженерство и графичен дизайн.

6. Оператор на робот

Роботите днес все още са сензация по технологичните сайтове, но до 10 години тяхната роля ще бъде съвсем различна. Те ще навлязат трайно в живота ни, както в дома, така и в офиса или на улицата. Затова ще бъдат необходими много техници, които да ги монтират, програмират и поправят, когато нещо се обърка.

Снимка: mechaddiction

Източник: http://www.vesti.bg

Тагове: Интересно

Прочетете още