Mercedes представи умни фарове, които прожектират символи на пътя

Mercedes представи умни фарове, които прожектират символи на пътя
Снимка: www.youtube.com
8 Март 2018

Автосалонът в Женева е място не само за дебют на нови коли, но и на технологии. Mercedes представи своите нови уникални - умни фарове, които прожектират символи на пътя и скоро ще се предлагат в специалната версия Maybach на S-Class. Технологията, която се казва Digital Light, използва своеобразни проектори, които не само осветяват пътя, но и могат да изобразяват символи на шосето пред автомобила.

Новата технология има за цел повишаване на безопасността като директно изобразява разични пиктограми на асфалта и така шофьорът не трябва да отвлича вниманието си от пътя. Освен това системата има „интоиция” и може да се съобразява с останалите участници в движението, като променя пътя на светлината така, че да не заслепява други водачи или пешеходците. Технологията постоянно анализира пътя и обстановката и избира най-оптималните настройки на фаровете, за да осветяват максимално ефективно. Когато се преминава покрай ремонт на пътя например, фаровете могат да прожектират линии на пътя, които да указват на водача откъде да мине. Тези линии показват и ширината на автомобила, за да улеснят преминаването през тесни пространства.

Ако системата засече пешеходец в опасна зона близо до пътя, фаровете ще прожектират предупредителен символ и стрелка, къде се намира пешеходецът. Технологията работи с помощта на специални миниатюрни лещи с HD-разширение, като във всеки от фаровете са поставени по 1 млн. от тях.

Освен това фаровете ще изобразяват снежинка за заледени пътища, символ, който предупреждава за спазване на дистанция, символ за обект в сляпата точка и др.

Прочетете още