На 18-ти януари Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики

На 18-ти януари Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики
18 Януари 2017

На 18-ти януари Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донасъл световна слава на богослов.

На този ден имат имен ден: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню и Тинка.

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. На Първия Вселенски събор се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.

Според народните вярвания Св. Атанасий господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Прочетете още