NASA разработва и ще тества метод за защита на Земята от астероиди

NASA разработва и ще тества метод за защита на Земята от астероиди
8 Август 2017

Една от най-големите амбиции на NASA е създаването на защитна мрежа на Земята, която да я предпазва от астероиди. Целта е системата да се задейства моментално след улавянето на потенциална летяща към нас заплаха и да я унищожава или да я пренасочва, преди да стигне до нашата планета. Космическата отбрана, казано накратко, ще ни защитава от въздействия на астероидите. Въпреки че не се очакват сериозни такива, подготовката за това може да се окаже от жизненоважно значение за защитата на човечеството.

NASA ще направи тест, който ще включва изстрелване на космически апарат камикадзе, който ще се вреже в летящ астероид, за да отклони неговата траектория.

Предстоящият тест е наречен Double Asteroid Redirection Test или DART. С него NASA ще демонстрира ефективността на един от нейните методи за защита от астероиди. Космическият апарат, който ще участва в теста, ще пътува със скорост 9 пъти по-голяма от тази на куршум, твърдят от космическата агенция.

Ето видеото, с което NASA демонстрира идеята си:

Разработката на тази система, разбира се, все още е в начална фаза, макар че има много предложени планове за нея – но NASA вече иска да тества способностите й за засичане на астероиди. Това ще стане през октомври тази година, когато астероид ще премине близо до Земята.

Прочетете още