Препоръчителните за човешкото здраве 8 чаши вода на ден сe оказват мит

Препоръчителните за човешкото здраве 8 чаши вода на ден сe оказват мит
15 Май 2017

Вероятно сте чували, че трябва да пиете много вода дневно. За пръв път се заговаря за това през далечната 1945 година, когато учените заявяват, че 2.5 литра вода дневно са препоръчителни. Ползите за човешкият организъм от приемането на поне 8 чаши вода на ден се изтъкват постоянно. Наскоро обаче, този мит се развенчава.

Оказва се, че няма определено количество вода, което човешките същества трябва да изпиват ежедневно. Причината е проста – всички сме различни и нуждите на всяко тяло са специфични и уникални. Те зависят от здравето, теглото, диетата, цялостния метаболизъм и степен на отделяне на пот на човек (да, има хора, които почти не се потят), както и други фактори. Наливането с вода, без да сме жадни, всъщност стресира организма ненужно.

Изводът е: можем да забравим за задължителните осем чаши вода. Националната академия на науките в САЩ съветва, да слушаме тялото си. Техният коментар е: „Ако устата ви пресъхва или забележите, че урината ви е тъмна, пийте вода – тялото ви дава знак, че го иска.“

Ето таблица с препоръчителните дневни дози вода, според килограмите на човек.

 

Прочетете още