Робот нареди Кубчето на Рубик за рекордно време

Робот нареди Кубчето на Рубик за рекордно време
19 Март 2018

Кубчето на Рубик едно от най-старите и класически предизвикателства за мозъка. За съжаление, нареждането на култовото кубче е още един момент, в които роботите се справят по-добре от хората.

Стана ясно, че робот, който е притежание на студенти от Масачузетския технологичен институт е успял да нареди Кубчето на Рубик само за 0,38 секунди. Роботът е дело на Бен Кац, а софтуерът на неговия колега Джаред Ди Карло.

Постижението на техния робот е близо двойно по-бързо от сегашния официален рекордьор - роботът Sub1 Reloaded. Той държи официален рекорд на Гинес за нареждане на кубчето за 0,637 сек.

Роботът е програмиран да следва поредица от команди и да нареди кубчето по предварително указан начин като си помага с анализиране на цветовете, откриване на решение и завъртане на кубчето до съответното положение.

Джаред Ди Карло казва, че една от основните причини за по-доброто представяне на новия робот е използването на усъвършенствани мотори. Машината е толкова бърза, че не всички кубчета са издържали на скоростта ѝ и има няколко, които са се разпаднали при нареждането.

Прочетете още