Тиквата и нейните полезни свойства

Тиквата и нейните полезни свойства
17 Октомври 2018

В сезона на тиквата, решихме да ви запознаем с това, какви са полезните й свойства. Тя е един от най-разпространените плодови зеленчуци по нашите земи и е богата на аминокиселини. Съдържа много протеини, витамини и минерали като калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо.

В този плод се съдържа разнообразно количество витамини - C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.

Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.

Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.

За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.

Прочетете още