Улица в Ню Йорк с името на Мохамед Али

Улица в Ню Йорк с името на Мохамед Али
Снимка: Cliff
8 Юни 2016

"Западна 33" е избрана за улицата, която ще носи името на легендарния боксьор. Имено, защото се намира до Медисън Скуеър Гардън, където са се провели някои от най-големите битки на великия боксьор.

Касиус Клей е роден през 1942 г. в Луивил, щата Кентъки. Започва да тренира на 12 г. и през 1960 г. печели златен медал на Олимпиадата в Рим. Първата си световна титла в тежка категория печели през 1964 г. Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън. Малко след това Касиус Клей приема исляма и променя името си на Мохамед Али. В своята кариера той печели световната титла в тежка категория три пъти. Оттегля се от ринга през 1981 г., а малко по-късно е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Мохамед Али ще бъде погребан в американския град Луисвил. Погребението ще бъде излъчвано по редица телевизии, като ще се превърне в универсално послание за мир и толерантност. Мохамед Али почина на 74 години във Финикс, където се бе установил да живее в последните години.

Американският актьор Уил Смит и бившият световен шампион по бокс Ленъкс Люис ще носят ковчега на Мохамед Али на погребението му. Уил Смит се превъплъти в Мохамед Али във филма на Майкъл Ман "Али", който излезе през 2001 г. Оттогава той бе близък с легендарния боксьор. Официалните събития ще започнат утре с церемония в тесен кръг, последвана от ислямска служба в Залата на свободата. Над 30 хил. билета ще бъдат продадени за двудневните церемонии в памет на боксовата легенда. На погребението ще присъстват плеяда от именити спортисти, представители на шоубизнеса и политици. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и комикът Били Кристъл са в дългия списък на известни личности, обявили, че ще изпратят Али в последния му земен път.

 

Тагове: В памет

Прочетете още