11 януари – Международен ден на думата „Благодаря“

11 януари – Международен ден на думата „Благодаря“
11 Януари 2021

Може без преувеличение да се каже, че 11 януари е най-учтивият ден в годината, защото на този ден много страни в света отбелязват Международния ден на думата „Благодаря“ (International Thank You Day). Предложен е за отбелязване през 1994 година от родения в щата Илиноис Ейдриън Сиукс Купърсмит. Благодаря е и една от най-красивите думи в българския език. Един прекрасен повод да изразим благодарността си на семейството, приятели, колеги и всеки, който ни е направил деня по-добър.

В българския език думата „Благодаря“ е една от най-красивите думи. Произходът ѝ идва от „дарявам благо, добрина, добро“. Няма човек, който, когато чуе „Благодаря“, да не се почувства по-добре. 

Според старите хора, думите на благодарност имат сакрални свойства - с тяхна помощ си доставяме радост един на друг, изразяваме внимание един към друг и разменяме положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил сив, еднобразен и мрачен.

Специалистите твърдят, че думите на благодарност могат да стоплят и успокоят хората душевно. Стига да са изречени от сърце, разбира се. Получаването на „Благодаря“ след услуга или добро дело автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка.

Прочетете още