13 януари – Ден на българското кино

13 януари – Ден на българското кино
13 Януари 2021

На 13-ти януари отбелязваме деня на родното кино. През 1915 г., на същата дата, се провежда първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов и днес филмовите дейци честват професионалния си празник, отбелязвайки 106 години българско кино. Датата е утвърдена от 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, за професионален празник на българската филмова общност.

Нетрадиционно и оригинално ще се отбележи тази година Денят на българското кино. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, изпълнителна агенция НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР пое инициативата, подкрепена от Столична община и с ценното съдействие на специална видеоплатформа, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.          

За да се осъществи срещата на публиката с българското кино въпреки затрудненията, за първи път тази година празникът – 106 години от първата публична прожекция на първия български игрален филм, ще се случи в интернет. Днес, в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални родни филми от последните години. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община. По този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени. Техните възнаграждения от една страна стимулират усилията им и положения труд, а от друга учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието.

Честит празник на родното кино и приятно гледане в часовете с българските филми!

Прочетете още