19 октомври - Почитаме Свети Иван Рилски и отбелязваме Деня на българския лекар

19 октомври - Почитаме Свети Иван Рилски и отбелязваме Деня на българския лекар
19 Октомври 2021

На 19 октомври Българската православна църква почита Свети Иван Рилски Чудотворец, който се приема за небесния покровител на българския народ. На днешната дата отбелязваме и Деня на българския лекар

Свети Иван Рилски e роден около 876 г. в село Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората. Той е най-великият български светец, в чието лице народът вижда застъпник пред Бога. Преподобният Иван Рилски починал блажено на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст, погребан е в пещера, където прекарва по-голямата част от живота си. 34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на учениците си им казал да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му, монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври - ден, в който оттогава се чества неговата памет.

В Средец мощите на светеца били пазени в продължение на два века, през 1183 г. са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. на същият ден цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Свети Йоан Чудотворец се почита и на 18 август, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.

На днешната дата отбелязваме и Деня на българския лекар, тъй като Свети Иван Рилски се приема и за покровител на българските медици.

Прочетете още