29 септември – Световен ден на сърцето

29 септември – Световен ден на сърцето
29 Септември 2021

На 29 септември за поредна година в цял свят се отбелязва Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 г. се очаква техният брой да нарасне до 23 млн. Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с малки промени в ежедневието.

Ето и няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:

Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания и трябва да бъде контролирано. То е наричано „тихия убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.

Здравословното хранене е от изключително значение за здравето на сърцето. Специалистите съветват да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини; да се спре консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени сокове. Също така винаги да се избира пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия и да не се прекалява с алкохола.

Поддържането на нормално ниво на кръвна захар е важен фактор. 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на нивото на кръвна захар и взимането на мерки за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, в случай че заболяването вече е отключено, понижава риска за сърцето.

Физическата активност е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага.

Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете. Две години, след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.

Прочетете още