4 октомври - Световен ден за защита на животните

4 октомври - Световен ден за защита на животните
4 Октомври 2020

Днес е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на Свети Франциск – покровител на животните. Целта на Световния ден на животните е да се подобри отношението към животинските видове по света, като се предостави подкрепа на лица, групи и организации за хуманно отношение към тях.

Организациите използват празника и за да насочат вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета. В света има над 40 000 застрашени вида. Според Комитета на ООН за защита на животните и природата редица видове изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба. Сред най-критичните видове, когато става въпрос за оцеляване, са големите панди, тигрите, морските костенурки, големите примати, слоновете и носорозите.

Животът е пълен с примери за благородството и всеотдайността на животните. Помните ли трогателната история на Хачико – преданото куче, очаквало завръщането на стопанина си цели 7 години след неговата смърт? Ами онази разтърсваща история за Бим черното ухо? Да не забравяме и вълнуващите послания в книгите, разказващи за безрезервната обич, преданост и вярност, на които животните са способни.

Незлобливост, благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие – все качества, с които животните на тази планета обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни.

Прочетете още