5 Дзен правила за по-добър живот

5 Дзен правила за по-добър живот
19 Февруари 2020

Не е нужно да сте монах Дзен, за да намерите страхотно вдъхновение в начина, по който живеят живота си. Вероятно не искате да станете Дзен монах, но можете да промените към по-добро живота си, следвайки тези прости правила:

1. Не бързайте

Не трябва да прибързваме с нищо в живота. В противен случай винаги ще допускаме повече грешки отколкото трябва. Всяко хубаво и качествено нещо отнема време.

2. Живейте за момента

Утрото никога не е сигурно. Това за това се учим да живеем за момента и да се наслаждаваме на всяка секунда, сякаш е последната. Щастливите закачки винаги са внасяли друг елемент в живота на хората. Нека не ги караме да чакат.

3. Всичко има своето време и място

Трябва да оставим самия живот да работи над това, което ще се случи. Нищо добро не става насила. Всичко, което е писано да се случи, ще се случи. И само тогава, когато ние сме готови. Нито по-рано, нито по-късно. Запомнете това правило.

4. Правете нещата едно по едно

Това правило е лесно да се следва и се фокусира. Когато правите нещо, съсредоточете се изцяло върху него. Както казва Дзенската поговорка: "Когато ходите, ходете. Когато ядете, яжте."

5. Успокойте ума си

За да намерите покой, успокойте ума си. Не премисляйте всичко, което ви се случва. Така обикновено изкривявате реалността и губите представа за истината. Това е сигурен начин да се затворите в ума и да бъдете обградени от страх и безпокойство. Нашият ум е страшно място, особено ако му даваме сила да мисли за отрицателни неща.

Прочетете още