5 култови джаджи от доброто старо време, които смартфонът замени

5 култови джаджи от доброто старо време, които смартфонът замени
28 Юли 2020

Сигурно помните всички онези „джажди“, които използвахме в ежедневието си през 90-е, а и след това. А замисляли ли сте се колко бързо се промени всичко с появата на смартфоните и по-специално революционния за времето си първи iPhone през 2007 година, както и първите Android смартфони. Те съчетаха в себе си устройство за говорене, добра цифрова фотокамера, музикален плеър, видео плеър, GPS навигация и много други екстри, които несъмнено са голямо удобство за всеки един от нас и вече не се налага да носим по няколко джаджи из джобовете си.

Ето пример за това как технологиите раждат интересни устройства, които могат да изчезнат бързо след появата на нещо по-функционално.

1. Walkman

Някои от нас добре помнят времената на първите уокмени (Sony Walkman), които предизвикаха революция. Удоволствието да носиш в джоба си мини касетофонче с касети и да слушаш любимата си музика, вървейки по улицата, бе несравнимо.

2. Пейджър

Това просто устройство беше безценно преди ерата на мобилните телефони. Сега вече имаме: Viber, WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage и какво ли още не... и то в телефона си.

3. Компактните цифрови фотоапарати

Цифровите фотоапарати, които с умиление наричахме „сапунерки“ не са отминали, но ако се огледате из улиците ще забележите, че почти всеки човек вади своя телефон и снима на воля. Да имате подръка компактна цифрова камера, която може да прави доста добри снимки за личния ви архив е нещо много, много удобно. Освен това в сравнение с обикновената сапунерка, смартфонът предлага интересни преимущества, като възможността да редактирате моментално снимката, да ѝ приложите ефекти, информация и най-вече – моментално да я публикувате в социалните мрежи и всички да я видят. А да не говорим за селфитата, те превзеха голяма част от ежедневието на мнозина. Кой да предположи, че един ден ще можем да виждаме собственото си изображение и да се нагласяме, като пред огледало...

4. iPod

Появиха се цифровите медиа плейъри, позволяващи записа на десетки и стотици песни в MP3 формат в още по-миниатюрни размери. Разбира се, отново главно действащо лице в случая бе компанията на Стив Джобс – Apple. iPod е властелинът на пазара за няколко години.

5. GPS навигаторите

През 2000 година американското правителство разрешава използването на спътникова навигация за граждански цели и това води до бум в производството на такива устройства. Много водачи на автомобили свикват с тях и днес те се вграждат буквално във всяка кола.

Но ситуацията се изменя коренно след появата на смартфоните с вграден GPS модул. В този случай дори вашата кола да няма вграден GPS, то просто закачате телефона си на поставка до волана и… вече имате.

Прочетете още