Честит рожден ден на холивудския актьор Джейсън Стейтъм

Честит рожден ден на холивудския актьор Джейсън Стейтъм
26 Юли 2021

Холивудският актьор Джейсън Стейтъм е роден на 26 юли 1967 г. и днес празнува своя 54-ти рожден ден. Той е един от най-разпознаваемите екшън герой на нашето време. Известен е най-вече с ролите си в „Две димящи дула“, „Гепи“, „Транспортер“ 1,2 и 3, „Италианската афера“, „Револвер“, „Огън в кръвта“ и „Смъртоносна надпревара“. Преди да намери мястото си в Холивуд обаче, Стейтъм е имал друго занимание – в началото на 90-те години е познат като един от най-добрите състезатели по плуване. 12 години е част от британския национален отбор по плуване. Когато приключва с професионалната спортна кариера, той се ориентира към моделство, а за допълнителни доходи, бъдещият актьор започва да продава имитации на парфюми и бижута по улиците.

Интересен момент от живота му е, когато собственикът на модната компания French Connection, който е и продуцент на филма „Две димящи дула“, го представя на режисьора Гай Ричи. По онова време Ричи търси човек, който да играе ролята на уличен търговец и, разбирайки с какво Стейтъм си е изкарвал прехраната, го харесва за ролята на Бейкън, а лентата се превръща в трамплин за Джейсън към холивудските висоти. Известен е и с това, че изпълнява много от каскадите си сам – от ръкопашен бой до висене от хеликоптер на повече от 600 м. височина, смятайки ги за актьорски дълг.

В личен план, екшън звездата от 2010-а година има връзка с модела Роузи Хънтингтън-Уайтли. През 2017-а г. се ражда синът им Джак Оскар Стейтъм.

Прочетете още