Честите пътувания ни правят по-щастливи

Честите пътувания ни правят по-щастливи
7 Януари 2021

Хората, които нямат търпение да пътуват след края на пандемията, вече имат и научна подкрепа за стремежите си, писа електронното издание "MedicalExpress".

Изследване на специалист от университета на щата Вашингтон, публикувано в списание "Туристически анализи", сочи, че хората, които пътуват редовно, са по-щастливи от хората, които изобщо не пътуват.

Бамбу Чън, преподавател в училището по туристически мениджмънт в университета провел изследване, за да установи защо някои хора пътуват по-често от други и дали пътуванията и опитът като туристи влияе върху щастието и благосъстоянието. Резултатите от изследването му сочат, че хората, които обръщат повече внимание на туристическа информация и често обсъждат плановете си за пътуване с приятели, по-често и редовно ходят на ваканции от хората, които не мислят постоянно за следващото си пътешествие, предава БТА.

Участниците в проучването, които редовно пътуват на повече от 150 километра от дома си, са с около 7% по-щастливи от хората, които рядко или изобщо не се отдалечават от жилищата си.

"Работата, семейният живот и приятелите имат най-значима роля в общото описание на благосъстоянието, но опитът от пътешествията има малък, но значим ефект върху самооценката за удовлетвореност от живота", обяснява Чън. "Това илюстрира значението на това да можеш да се откъснеш от рутината и да опиташ нови неща", казва той.

Прочетете още