Днес е Световен ден на…мързела

Днес е Световен ден на…мързела
10 Август 2020

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Смята се, че този ден се отбелязва от около 100 години, но не е ясно точно откога. През вековете мързелът се е смятал за привилегия на богатите, а Църквата го определя като грях. Това обаче не пречи на ентусиасти да отбелязват поне един ден в годината, в който да се отдадат на абсолютно бездействие.

 „Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа. Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене.” Това е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

Абсолютното бездействие на 10 август позволява употребата на сладолед, шоколад, разхладителни напитки и всякаква храна, която някой би ви доставил, докато сте се изпънали на дивана пред телевизора или се излежавате на плажа с коктейл в ръка.

Прочетете още