Днес православната църква отбелязва Успение на Света Анна

Днес православната църква отбелязва Успение на Света Анна
25 Юли 2020

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна – майката на Богородица. Това е вторият ден през годината, посветен на Света Анна. На 9-и декември се отбелязва деня на Зачатие на светицата. На иврит името Анна означава благодат, милост, благоразположение.

Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Божия син. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Имен ден днес или на 9 декември празнуват Анна, Ана, Ани, Анка, Анелия, както и Яна, Янко, Янчо, които могат да честват името си и на Еньовден.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите. Там приемат, че Лятната Св. Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна Св. Анна се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Прочетете още