Денят на шегата! Историята на 1-ви април

Денят на шегата! Историята на 1-ви април
1 Април 2021

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Той не е официален празник, но е спечелил широка популярност. Каква е историята, която стои зад любимия на всички Ден на шегата?

Една от версиите за празника датира още от 1582 г. Тогава Франция преминава от Юлианския календар към Григорианския. Луи 14-ти кове закон, който въвежда датата 1-ви април за начало на календарната година на мястото на 1-ви януари. Французите се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1-ви април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1-ви април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Британски джентълмени били поканени на тържествена церемония по "изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Денят на глупците.

Много историци свързват Денят на шегата с древните фестивали в Рим в края на март. Тогава хората се преобличали в различни костюми и предизвиквали весело настроение.

1-ви април е свързван и с шегите на Майката природа, тъй като това е времето от годината, което може да бъде много непостоянно. Ето защо хората смятали, че природата си прави шеги с тях.

"Ден без смях е пропилян ден", категоричен е Чарли Чаплин, а ние сме напълно съгласни с него, така че весел 1-ви април!

Прочетете още