Как да подобрим обстановката и да работим пълноценно от вкъщи?

Как да подобрим обстановката и да работим пълноценно от вкъщи?
2 Декември 2020

На милиони хора сега им се налага да работят от вкъщи, но вследствие на принудителната изолация нарастват депресиите, стресът се засилва и този тип затворен живот уврежда здравето. Как да разведрим и подобрим обстановката в "домашния офис" – ето някои идеи, предложени от BBC.

Променяйте мястото си на работа

Домашната карантина не е никак приятна, но това не трябва да ви сломява. За да си дадете „ново начало“ на работния процес, може да сменяте на няколко часа мястото, на което работите. Например, отидете в другата стая или пък се преместете на другия стол. Винаги, когато усетите, че енергията ви пада, сменете мястото си.

Почистете и подредете – хаосът стресира

Изследвания показват, че безпорядъкът около нас повишава нивата на хормона на стреса кортизол. Има теория, че хаосът подава противоречиви сигнали на мозъка и той трябва да работи по-усилено, за да филтрира безполезните сред тях. Нормалните нива на кортизол са здравословни, но хронично високите причиняват депресия, безпокойство, главоболие, безсъние.

"Проблемът с безпорядъка е свръхстимулацията. Известна бъркотия вкъщи е нормална и дори разпускаща, но когато домът е и офис, бъркотията не бива да ви разсейва", казва психологът д-р Елинор Ратклиф. Така че почистете, изхвърлете ненужното, а останалото подредете.

Пуснете слънцето вкъщи

Слънчевите лъчи, чистият въздух, контактът с природата са възлови за душевното и умственото здраве. Слънчевата светлина засилва отделянето на хормона на щастието серотонин, който ни прави по-спокойни и съсредоточени, повдига настроението и намалява тревогата. "Тя силно влияе върху начина, по който възприемаме пространството, регулира съня", казва архитектът Бен Чанън. Затова изберете за работа по-светла стая, по възможност работете до прозореца, съветва проектантът. Също така, може да наредите повече огледала в стаята, които да отразяват светлината.

Растенията заместват контакта природата

Контактът с природата сваля кръвното, пази от натрапчиви мисли, успокоява нервите, подобрява паметта, вниманието и съня. Озеленяването на дома определено допринася за това. "Съзерцанието на растенията дава почивка на мозъка, възстановява вниманието. Ние асоциираме природата с отмора и ободряване, а това повдига настроението", обяснява д-р Ратклиф.

Повече движение

Работейки у дома, не мърдате дори до автобусната спирка, не обикаляте етажите на офиса и ви липсва физическата активност, която поддържа мозъка и тялото във форма. А физическите упражнения намаляват тревогата и стреса, повишават енергията, стимулират отделянето на ендорфина, създаващ усещане за щастие. Затова ставайте и обикаляйте из дома си възможно най-често. Сложете компютъра на висока плоскост и работете известно време прави. Смяната на позицията сваля напрежението и помага да се сложи ясна граница между работата и други занимания. Ако имате възможност, редовно излизайте на кратка разходка.

Прочетете още