Как домашната изолация влияе на психиката

Как домашната изолация влияе на психиката
30 Март 2020

С цел да се спре разпространението на коронавируса у нас, управляващите обявиха извънредно положение в България. Хората, затворени в домовете си и уплашени от ситуацията, често не успяват да контролират емоциите си. Учени от Лондон установиха как карантината, въведена в много страни по света, се отразява върху психиката на хората. Специалистите се базирали на изследванията, проведени при епидемията от атипична пневмония през 2003 г. и от Ебола през 2014 г.

Оказало се, че в началото изолацията предизвиква у хората усещане за пълна дезориентация, хаос, раздразнение и объркване, както и гняв. После се появяват лошо настроение и емоционален срив, страх, изнервеност, безсъние, симптоми на депресия, на посттравматично стресово разстройство. Колкото по-дълго продължава карантината, толкова по-силен е страхът пред инфекциите. Засилва се чувството на мъка, скука, безизходица, пълна неопределеност за бъдещето и липса на контрол над ситуацията. Повишава се нивото на стреса и се влошава психичното състояние на хората, твърдят експертите.

Проблемът се задълбочава при липса на достоверна информация за случващото се, при дефицит на хранителни продукти, лекарства и при финансови загуби. Много негативно върху психиката се отразяват скуката и липсата на общуване.

Учените съветват при изолация да поддържаме мобилна връзка и да ползваме интернет, за да споделяме проблемите помежду си. Важно е и властите да не оставят хората в изолация по-дълго, отколкото се налага, както и да дават ясна и подробна информация, обяснявайки защо карантината е необходима и полезна за всички.

Прочетете още