Какво да хапваме през лятото?!

Какво да хапваме през лятото?!
28 Юли 2020

Лятотo е най-чаканият сезон. Плаж, море, слънчеви лъчи – всичко е прекрасно. През горещите дни хапваме по-леки храни и приемаме повече течности. Това е съвсем нормално. Те обаче освен по-леки, трябва да са полезни и да ни засищат. Ето няколко препоръки, които едва ли ще ви изненадат, но ще научите и за ползите им:

Плодове с кисело мляко

Идеалната комбинация за закуска, която ще осигури запазването на течноста в тялото, която губим чрез потта.

Диня

Прекрасен плод за лятото, тъй като ви хидратира много. Дините са с високо съдържание на вода, а ако сте добре хидратирани, няма да ви се ядат сладкиши или снаксове. Динята съдържа ликопен, който пази клетките на кожата.

Пъпеш

Много полезни плодове, които засищат и са богати на вода. Ако ви се хапва нещо сладко, заложете на пъпеш. Той съдържа калий, магнезий, желязо, калций, селен, които укрепват имунната система. Полезен е и за кожата.

Домати

Правете си повече салати и залагайте на доматите. Ако хапвате домати и червени плодове и зеленчуци, вие пазите кожата си от слънчево изгаряне, защото те съдържат ликопен. Доматите са богати на витамини, антиоксиданти и минерали.

Краставици

Особено подходящ е тараторът. Ще се разхладите достатъчно, а и киселото мляко ще ви даде възможност да си набавите необходимите белтъчини и минерали.

През лятото е добре да се намали употребата на мазни меса и кореноплодните зеленчуци, както и бобовите култури. Изключение правят грахът и зеленият фасул. По отношение на подправките най-подходящи са магданозът и копъра. Избягвайте употребата на черен пипер и джинджифил. Ако искате да похапвате месо, заложете на леките меса, например пилешко. Препоръчва се разбира се консумацията на риба, а сега прясната риба е в изобилие.

Прочетете още