21 септември - Международен ден на мира

21 септември - Международен ден на мира
21 Септември 2020

Всяка година на днешния ден светът отбелязва Международния ден на мира, известен неофициално като Световен ден на мира. Той е отпразнуван за първи път през 1981 г., обявен е от Организацията на обединените нации за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света.

След първото честване на деня през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден. В България той се отбелязва от над 10 години.

Терминът peace навлиза в английския речник в средата на 12 век от старофренската pais (мир, помирение, тишина), произлизаща от латинската дума pacem (договор за мир, липса на война).

Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година, а в думите му „Аз избирам живота пред смъртта, мира пред войната“ силно резонира пацифистката идея. Терминът като израз на защитата на мирните методи като осъществима и желана алтернатива на войната, е изкован от френския писател и борец срещу войната Емил Арно и първата му употреба е записана в речта му от 1902 г.

Прочетете още