Най-богатият човек в света отново е Бил Гейтс

Най-богатият човек в света отново е Бил Гейтс
18 Ноември 2019

Бил Гейтс отново е най-богатият човек в света, показват данните в Bloomberg Billionaires Index. След повече от две години на второ място съоснователят на Microsoft успя да детронира от върха основателя на Amazon Джеф Безос. Индексът на Bloomberg проследява състоянието на най-богатите 500 човека в света и се обновява всеки ден след края на борсовата сесия в САЩ.

За успеха на Гейтс роля има и Пентагона. В края на октомври военното министерство взе решение да даде на Microsoft договор за предоставяне на облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, отхвърляйки офертата на Amazon. Оттогава насам акциите на Microsoft поскъпнаха с 4%, с което състоянието на Гейтс се увеличи до 110 млрд. долара. За същото време книжата на Amazon поевтиняха с 2%, което прави нетното състояние на Безос 108.7 млрд. долара.

От началото на годината акциите на Microsoft отбелязват ръст от 48%, което увеличава с 1% дела на Гейтс в компанията. Останалата част от неговото състояние идва от продажба на акции и инвестиции, направени през годините.

Любопитно е да се отбележи, че Джеф Безос би бил много по-богат, ако той и бившата му съпруга Макензи Безос не се бяха развели. Двойката обяви раздялата си през януари, при която Макензи получи четвърт от притежанията им в Amazon към юли. В петък нейното нетно състояние достигна 35 млрд. долара. В същото време Гейтс може би никога нямаше да загуби първото си място, ако не беше неговата благотворителна дейност. Милиардерът е дарил над 35 млрд. долара на фондацията на името на него и съпругата му Мелинда от 1994 г. насам.

На трето място в класацията е най-богатият човек в Европа – магнатът в луксозния сегмент Бернар Арно, със състояние от 102.7 млрд. долара.

Прочетете още