Редица витамини могат да осигурят доброто функциониране на тялото през есента. Кои са те, разкрива имунологът Марина Аплетаева. Бета-каротинът, който се съдържа в оранжевите или яркожълтите зеленчуци и плодове, играе решаваща роля за защита срещу сезонни заболявания, каза тя.
Бета-каротинът е и предшественикът на витамин А, който предпазва лигавиците на горните дихателни пътища от вируси и бактерии.
"В природата чистият витамин А все още се съдържа в млечните продукти, но понякога съдържанието на мазнини в тях е доста високо, така че тук е необходима мярка", каза специалистът.
Не по-малко важен за организма е витамин С, за който Марина Аплетаева подчерта, че този елемент играе ролята на буфер, който помага за подобряване на клетъчния имунитет. Витамин С също е добър антиоксидант, който предпазва клетките на тялото от увреждане.
Източник: www.nova.bg