Недоспиването не се компенсира през уикенда! Лекари съветват да не спим до късно в почивните дни

Недоспиването не се компенсира през уикенда! Лекари съветват да не спим до късно в почивните дни
11 Февруари 2020

Недоспиването, натрупано през седмицата, не може да се навакса през уикенда или в други почивни дни, съобщиха руски експерти, цитирани от РИА Новости и БГНЕС.

"За да се избегне недостига на сън, е важно хората да спазват стандартния си график на лягане и ставане през уикенда, защото и малки колебания в него ще нарушат съня през седмицата", казва Роман Бузунов, президент на Руското дружество на сомнолозите и доктор на медицинските науки.

"Оказва се, че ако искаме да излезем в събота вечер и си легнем в полунощ, то на следващия ден ще станем късно и в неделя вечер няма да ни се спи, следователно пак ще си легнем късно. Така в понеделник се събуждаме за работа недоспали, а това се отразява пагубно на тялото", обяснява Бузунов. Според него терминът "неделно безсъние" си е чиста реалност.

По думите му при късно ставане през уикенда графикът на човек се измества с минимум шест часа. Лекарят съветва през уикендите да не спим до късно, за да компенсираме недоспиването през седмицата или ако се спи малко повече, то да не е над два часа. Така тялото ще си почине и няма да има нужда да се възстановява допълнително.

Прочетете още