Отива си лятото, идва есента…

Отива си лятото, идва есента…
22 Септември 2021

Астрономическата есен настъпва днес у нас в 22 часа и 21 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. И макар да ни е мъчно за отминалото лято, всъщност в това няма нищо лошо, защото есента е сезон, който е съпроводен от магични емоции... Есента е сезонът на топлите, пастелни, земни цветове... Сезонът на печените тикви, жълтото, ябълките, топлите ароматни напитки, капучиното с много пяна, меките жилетки, красивите нощи с обсипано със звезди небе, сезонът на носталгията, меланхолията, канелата...

Да, с идването на есента денят става все по-кратък, което е свързано с дефицит на естествена слънчева светлина и води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин. В кожата ни пък се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни, но ние предпочитаме да разглежаме есента от положителната ѝ страна. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете депресията или просто - да не допускате лошото настроение:

► Променете нещо в себе си – в прическата, в облеклото, сменете парфюма. И това ще ви позареди с позитивна енергия.

► Погрижете се за доброто осветление в помещението, в което работите. Ярката светлина ще спомогне за доброто ви настроение и ще стимулира работоспособността.

► Заемете се с нещо ново - танци, аеробика, плуване или каквото ви се иска. Спортът ще помогне за добрата ви форма и ще помогне на тялото да бъде в кондиция през зимните месеци.

► Доставете си удоволствие и с вкусна храна, но много внимателно. Не си струва да се нахвърляте лакомо върху сладки неща, както често се случва при депресия или лошо настроение. Купете си например различни плодове и си направете плодова салата.

Прочетете още