Отварят Лувъра в началото на юли

Отварят Лувъра в началото на юли
26 Юни 2020

Дългоочакваното отваряне от любителите на изкуството на най-посещавания музей в света – Лувъра скоро ще бъде факт. Ръководството съобщи, че се готвят да отворят отново врати след 4-месечно затваряне. Музеят, съхраняващ невероятни шедьоври, сред които Мона Лиза на Леонардо да Винчи и Венера Милоска, ще посреща отново посетители от 6-и юли. Мерките за сигурност включват носене на маски, дистанция и еднопосочно движение из залите. Управата казва, че ще може да контролира посещението в пиковите периоди – повечето хора влизат в музея между 9 и 11 ч., а капацитетът ще бъде умишлено ограничен до 30%.

Но 75% от посетителите идват от чужбина, а европейските граници остават затворени за страни като САЩ и Китай, което означава, че музеят ще остане сравнително празен през летния сезон, когато обикновено е посещаван от милиони посетители месечно.

Според директорът на музея Жан-Люк Мартинес, неговите размери от 45 000 квадратни метра галерии, съдържащи 30 000 произведения, са достатъчно просторни и няма да е трудно за посетителите да спазват физическа дистанция.

Продължителното затваряне е коствало 40 милиона евро загубени приходи от билети, отменени събития и продажби в магазини. Но въпреки това се очаква възстановяването да отнеме до три години, заради привилегированата позиция на Лувъра и фонда за дарения. Този дворец е на над от 800 години. Музеят е отворен повече от 200 години.

Прочетете още