Почина футболната легенда Диего Марадона

Почина футболната легенда Диего Марадона
25 Ноември 2020

Отиде си легендата на световния футбол Диего Марадона. Той e починал тази сутрин в дома си в град Тигре вследствие на сърдечен арест, съобщава Daily Mail. 60-годишният Марадона се възстановяваше след успешно направена операция за отстраняване на тромб в мозъка.

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, близо до Буенос Айрес, като пето от осем деца в семейството на Диего Марадона и Далма Салвадоре Франко. Показва футболния си талант съвсем малък и на 8-годишна възраст се присъединява към "Лукчетата", отбор момчета, които печелят 136 последователни мача и националния шампионат.

Превръща се в идол в страната си Аржентина и е един от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола. През 21-годишната си професионална кариера играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола. Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион с Аржентина, а през 1990 - вицешампион. Изиграва 91 мача за страната си, в които вкарва 34 гола. От 1986-а е капитан на националния отбор като същата година печели "Златната топка" за най-добър футболист на световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята. Първият, вкаран с ръка, става известен като "Божията ръка". Вторият, след грандиозен дрибъл, започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен "Гол на века". През 1991-ва е отстранен от игра за 15 мача, след като е уличен в употреба на допинг. През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба - този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.

Диего Марадона е избран за най-добър футболист на XX век след гласуване на официалния сайт на ФИФА. Той е най-добрият футболист на световни първенства, според вестник Times. Включен е в идеалния тим от 11 живи легенди и е първият притежател на почетна "Златна топка“ на France Football. Член e на Залата на славата на италианския футбол в категорията "Най-добър чуждестранен играч".

Прочетете още