23 април - Световен ден на книгата и авторското право

23 април - Световен ден на книгата и авторското право
23 Април 2021

По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост. Денят е празнуван за първи път през 1995-а година.

23 април e символична дата за световната литература. На този ден са родени или са си отишли от света писатели от световна величина, което определя избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО за дата на празника - Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир, Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо и други. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да почетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството, особено сега, когато в модерното общество младежите са свикнали да прекарват времето си пред телевизора или компютъра. Този ден свидетелства както за гениалността на великите автори в миналото и настоящето, така и за нуждата от знания и култура, които черпим от книгите.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и през настоящата 2021-ва има юбилей. Оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това богатство на човешката цивилизация. През 2020-а Световна столица на книгата бе Куала Лумпур - столицата на Малайзия, а през тази това е Тбили́си - столицата на Грузия.

А в чест на празникът ще припомним думите на  английският философ и писател Франсис Бейкън "книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение".

Прочетете още