22 април е Световен Ден на Земята - Какво можем да направим в името на нашата планета

22 април е Световен Ден на Земята - Какво можем да направим в името на нашата планета
22 Април 2021

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Световният Ден на Земята се чества всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея.

Инициативата стартира за първи път през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.. Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея.

Какво можем да направим в Деня на Земята, а и по принцип – в името на нашата планета:

Можем да организираме и групови почиствания на най-близкия парк, гора или в междублоковите пространства, да шофираме с по-ниска скорост (за да намалим разхода на гориво), да засадим дърво. Всяко малко действие е от огромно значение за природата и планетата.

Ето няколко начина да намалите отпечатъка си върху околната среда, препоръчани от Reuters:

• Избягвайте пластмасовите сламки: Само в Съединените щати всеки ден се използват 500 милиона пластмасови сламки, сочат данни на активисти.

Сламките често са твърде малки, за да бъдат рециклирани и са сред най-големите замърсители на плажовете, а могат и да свършат в стомасите на костенурките. Пластмасовите сламки за еднократна употреба обаче могат лесно да бъдат заменени от сламки от неръждаема стомана или стъклени за многократна употреба.

• Носете бутилка за вода и чаша за кафе, които са за многократна употреба: Всяка минута по света се купуват един милиона пластмасови шишета, според данни на The Guardian. Нивата на рециклиране са ниски, а активистите твърдят, че при сегашния темп до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Многократното употребяване на бутилка за вода и чаша за кафе може да спести пари - много вериги кафенета като Starbucks предлагат отстъпки на клиентите, които си носят собствена чаша.

• Използвайте пазарска чанта за многократна употреба: Много пликчета плуват в океана и задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци.

• Откажете цигарите: Угарките са най-често изхвърляният артикул по целия свят и се приемат за токсичен отпадък, вредящ на водоснабдяването и попадащ в хранителната верига. Изгорелите фасове не са биоразградими.

Прочетете още