Цветница е! Честит празник на всички именици

Цветница е! Честит празник на всички именици
25 Април 2021

Днес църквата отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът, по традиция се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Традицията обаче се е изменила и днес се използват върбови клонки, които се откъсват на Лазаровден и се носят в църквата, за да бъдат благословени. От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Цвета, Цветанка, Цветелина, Цветина, Цветан, Цена, Цено, Камелия, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Иглика, Маргарита, Малина, Невена, Теменуга, Теменужка, Ягода, Ясен, Явор и др.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

Честит празник и честит имен ден на всички с цветни имена!

Прочетете още