Учени твърдят, че слънцето и солта в морската вода допринасят за унищожаването на COVID-19

Учени твърдят, че слънцето и солта в морската вода допринасят за унищожаването на COVID-19
13 Май 2020

Малка е вероятността да се заразите с коронавирус по време на къпане в морска вода, както и при посещението на басейни и СПА, твърдят учените от Висшия съвет за научни изследвания на Испания (CSIC).

Авторите на изследването посочват, че солта, присъстваща в морската вода и химикалите за дезинфекция в басейните допринасят за деактивирането на вируса. Слънчевите ултравиолетови лъчи и високите температури също могат да унищожат патогена. В допълнение се казва, че в сауните и парните бани, където се поддържат температури над 60 градуса вирусът не може да оцелее. Въпреки това, в реки, езера, сладководни и необработени химически води възможността за оцеляването на вируса ще бъде по-висока и затова при посещението им трябва да се вземат крайни предпазни мерки.

Учените отбелязаха, че опасността от заразяване с коронавирус може да е по-вероятна на сушата - на плажа или около басейна. Авторите на изследването обаче предполагат, че комбинираният ефект на морската сол, слънчевите ултравиолетови лъчи и високата температура, до която се нагрява пясъкът, могат да унищожат вируса.

Прочетете още