Украинската група Kalush Orchestra спечели Евровизия с емоционално изпълнение на песента „Stefania“

Украинската група Kalush Orchestra спечели Евровизия с емоционално изпълнение на песента „Stefania“
16 Май 2022

Kalush Orchestra разказват уникална история в песента, спечелила Евровизия в Торино, Италия. С 631 точки, събрани от гласуването на 24-те участващи нации, украинците станаха шампион с парчето си „Stefania“.

Снимка: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Представяйки едно безкрайно емоционално изпълнение, групата навлезе във финалната фаза на състезанието като фаворит и показа на света колко жизнена и зрелищна е украинската култура. Kalush Orchestra получиха овации от над 13 000 зрители на Pala Alpitour Arena и спечелиха сърцата и умовете на милионите, които гледаха у дома. Те завършиха представянето си с искрената молба „Молим всички ви, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете на Азовстал.”

Песента-победител, която съчетава рап и хип-хоп с традиционна украинска народна музика, е посветена на майката на фронтмена Oleh Psiuk. В контекста на нахлуването на Русия, песента придобива едно ново значение – любов към родината. Тя се превръща в химн и бива използвана в хиляди TikTok видеа от украинци, документиращи войната.

Те представиха и невероятно затрогващото музикално видео към парчето, заснето в Буча, Ирпин, Бородянка, Хостомел и други градове в близост до Киев, претърпели ужасите на руската окупация. В клипа се виждат множество жени-военни, които спасяват деца и ги водят през развалините, докато групата изпълнява песента пред взривени сгради и руини от някогашни улици - реални изображения от унищожението. Видеото завършва с кадър на малко момиченце, което държи запален коктейл Молотов - ярко напомняне за опустошителните последици от войната.

Не само символиката, свързана с украинските военни усилия, донесе на Kalush Orchestra победата. С мелодичния си припев и включването на традиционен украински духов инструмент, наречен теленка, „Stefania“ става фаворит на букмейкърите още преди началото на войната, когато те я поставят на пето място с най-голяма вероятност за победа.

Във времена на невъобразими страдания за тяхната страна, групата носи на цяла Европа послание за сила и надежда. Побеждавайки в конкурса Евровизия 2022, Kalush Orchestra се завръщат в Украйна като национални герои.

„Тази победа не е за нас, а за смелия украински народ, който се бори за свободата ни. Всички те застанаха на сцената заедно с нас в този момент и ни дадоха сили.”, коментират те победата си.

Прочетете още