Учени: Умовете на китаристите са различни

Учени: Умовете на китаристите са различни
27 Май 2020

Има нещо вълшебно в чистия звук на китарата, без значение акустична или електрическа е тя. Именно на него се дължат някои от най-култовите песни, които се слушат и до днес. Трудно бихме се сетили за музикална група без китарист в състава си. Добрите китаристи се превръщат в легенди - кумири на поколения. Много от създателите на велики рифове твърдят, че свиренето на китара ги довежда до медитативно състояние. Но как свиренето на този инструмент се отразява на мозъка? Все повече научни изследвания се занимават с това как функционира мозъкът на китаристите в сравнение с всички останали. Ето до какви изводи достига науката:

► Мозъците на свирещите на китара могат да се синхронизират

Проучване, проведено в Берлин през 2012 г. на група китаристи, които свирят едно и също парче, след сканиране на мозъците им доказва, че по време на изпълнението умовете им са били в синхрон един с друг. Невронните мрежи в мозъка, свързани със социалното познание и музикалното възпроизвеждане, са били най-активни, когато участниците са свирели на своите инструменти. С други думи, способността им да се свързват един с друг, докато сирят, е изключително силна.

► Китаристите могат да медитират докато свирят и така изключват разсейвания

Друго проучване установява, че китаристите несъзнателно изключват част от мозъка си, докато свирят. Така те се предпазват от външни разсейвания. Дори когато свирят сами, музикантите могат да влязат в някакво състояние на медитация, при което времето отминава и няма нищо друго освен музиката.

► Китаристите имат по-силна интуиция

Интуицията е "способността да се разбере нещо инстинктивно, без да е необходимо съзнателно мислене". И точно това се случва, когато двама души свирят на китара заедно. Способността да синхронизират мозъците си един с друг, произтича от дълбоко интуитивния им талант. Те могат да предвидят какво ще последва след поредица от акорди, без съзнателно да знаят това. Именно тази тяхна скрита способност им помага при импровизациите. Това обяснява и свидетелствата за характерната "химия" между музикантите в една група. За този феномен действително се смята, че определя и начина, по който китаристите се учат да свирят. Докато много музиканти учат предимно чрез четене на нотни листове, китаристите учат повече чрез слушане. Това показва че те имат изключителни импровизаторски умения, бърза мисъл и по-силна интуиция.

► Китаристите използват повече своето креативно подсъзнание

Друг експеримент, този път над соло китаристи, разкрива че опитните китаристи съумяват да деактивират съзнателната част на мозъка си изключително лесно, правейки безсъзнателната, креативната и по-малко практичната за мисленето част по-ефективна. Това е в пълен контраст с останалите хора, които не свирят на китара. Тъй като мозъкът създава нови връзки, в зависимост от повтарящите се практики, мозъкът на китариста също може да се развива с течение на времето. Но има нещо специфично в свиренето на китара, което позволява на тази магия да се случва.

Източник: www.manager.bg, https://bg.tkstechnology.com и др.

Прочетете още