За малки и големи - Пипи Дългото Чорапче и нейните безценни мъдрости

За малки и големи - Пипи Дългото Чорапче и нейните безценни мъдрости
1 Юни 2021

Пипи Дългото чорапче се превръща в една от най-любимите героини на малки и големи, оставила светла следа в милиони деца и възрастни по света. По случай днешния Международен ден на детето, решихме да ви разсмеем и събрахме на едно място някои от най-обичаните и забавни крилати фрази на най-вещата по темата за мечтите, щастието и свободата, която никак не иска да порасне – и с право... Пипи Дългото Чорапче!

"Скъпи приятели, при вас идва едно шведско момиче, което се казва Пипи Дългото чорапче. Тя е доста чудата, но аз се надявам, че въпреки това вие ще я обикнете. Пипи живее съвсем сама в една стара къща, наречена Вила Вилекула. Тя няма нито майка, нито татко, но това ни най-малко не я тревожи, защото си има кон и маймунка, а в съседната къща живеят две нейни другарчета – Томи и Аника. Пипи е най-силното момиче в света." По този начин писателката Астрид Линдгрен представя за първи път своята книга и героиня, с която са израснали много поколения.

Брилянтни и безценни, вдъхновение както за децата, така и за възрастните, така можем да опишем накратко нейните безценни мъдрости – насладете им се:

"- Защо вървя заднишком ли? - възкликна Пипи - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си иска?"

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите."

"Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи."

"Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят?"

"Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено, ако сами си го определят."

"Дали е трудно да се лети? Човек сигурно би могъл да се научи да лети надолу. Но положително е по-трудно да се лети нагоре."

"То наистина не си заслужава - каза Пипи. - Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. - Пък и не умеят да си играят - отбеляза Аника. - Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш! - Кой е казал, че трябва, възрази Пипи. - Ако не се лъжа, тук някъде има едни хапчета… Едни много хубави хапчета за хора, които не искат да пораснат."

"Когато порасна, ще стана пират! А вие?"

Прочетете още