Знаете ли, че взимането на гореща вана може да е полезно за здравето, колкото сутрешния джогинг

Знаете ли, че взимането на гореща вана може да е полезно за здравето, колкото сутрешния джогинг
27 Юли 2020

Ако не ти се тренира има и друг начин … Знаете ли, че горещата вана може да гори калории, равни на сутрешния джогинг и да е също толкова полезна за здравето на човек!

До това заключение преди време стига Д-р Стийв Фолкнър от Loughborough University, който твърди, че кисненето в сапунена вода не само помага за свалянето на килограми, но е и сериозно оръжие срещу диабет. Той и екипът му са изследвали действието на релаксa в горещата вана върху нивата на кръвната захар, както и количеството изгорени калории.

Тестът, включващ 14 души, е разделен на две части – в първата доброволците стоят един час в 40-градусова вода, а във втората въртят педалите на колело в продължение на 60 минути. Макар велосипедизмът действително да изпотява повече, изследователите с изненада откриват, че топлата вана гори също толкова, колкото 30-минутно спортно ходене.

„Пикът в кръвната захар бе средно с 10 процента по-нисък при къпещите се в сравнение с трениращите“, коментира д-р Фолкнър.

„Пасивното затопляне, подобно на физическите упражнения, провокира имунната система на организма и помага срещу хронични възпаления и проблеми като диабет от втори тип.“

Прочетете още