Правила за хранене и поведение на масата в различните държави

Правила за хранене и поведение на масата в различните държави
Снимка: Tumblr
25 Февруари 2016

 

Родителите възпитават децата си по отношение на това какво е добре и какво не трябва да се прави на масата, докато човек се храни. Затова от малки израстваме с идеята, че не е ок да се оригваме, да плюем храна и да си вдигаме краката на масата, на която се храним. В някои държави обаче този етикет не се спазва, там си имат други обичаи. Ето и някои от тях:

В Индия е комплимент към готвача, ако се оригнеш

Да, ако ти е харесало ястието, редно е да се оригнеш още на масата. Но в Индия не трябва да използваш лявата си ръка, докато се храниш. Абсолютно забранено е.

В Италия не си прибираш остатъците за вкъщи

Ако там помолите да ви завият за вкъщи останалото парче пица или друга храна, ще ви сметнат за много груби и невъзпитани.

Във Франция - който кани, той плаща

Да си делиш сметката с човек, когото си поканил на вечеря, французите считат за много грубо.

Пиенето на чай в Англия е доста сложен процес

При поднасянето и пиенето на чая в Англия има много правила и англичаните не обичат, направо мразят, те да не бъдат спазени. Чаят трябва да се е запарвал 3-4 минути, преди да бъде поднесен, пакетчето трябва да е извадено от чашата при поднасянето, задължително се сервира с каничка мляко на масата и докато го разбърквате, не трябва да докосвате страните на чашата с лъжичката си.

В Испания не трябва да нарязвате всичката храна в чинията си

Редно е да режете парче по парче и така да се храните. Всичко останало се счита за грубо.

В Корея се пие вода след хранене

Там имат автомати за вода в много заведения и хората могат да си налееят чаша вода, но само след хранене. 

В Япония яденето на едемаме е доста сложно

Счита се за грубо и невъзпитано да ядеш цялата шушулка с едемаме. Трябва да отвориш шушулката и да ядеш всяко зрънце отделно, и то с клечки за хранене.

Вижте повече на div.bg

Прочетете още