Храни, богати на цинк - той играе важна роля за укрепването на имунната ни система

Храни, богати на цинк - той играе важна роля за укрепването на имунната ни система
12 Ноември 2020

Цинкът е важен микроелемент, който се среща в червеното месо, морските дарове, пълнозърнестите храни и продукти, ядките, черния дроб, млечните продукти и яйцата. Той е известен със своите ползи за кожата, спомага укрепването на имунната ни система и играе съществена роля в редица функции в тялото, като стимулира секрецията на стотици ензими, пише healthline. За да избегнете заразяване с коронавирус през зимата, не забравяйте да включите тези храни с високо съдържание на цинк.

Фъстък

Фъстъците са евтин и вкусен източник на цинк. Специалното е, че фъстъците се харесват на всички. Можете да ги включите в салатата си, или можете да намажете фъстъчено масло върху ябълка или хляб. Фъстъците са важен източник на цинк за тези, които ядат вегетарианска храна.

Хумус

Хумусът също е богат на цинк. Той може да се консумира със сандвичи или с пържени картофи. Хумусът е пълен с антиоксиданти, фибри и много други хранителни вещества.

Яйца

Яйцата съдържат умерено количество цинк. Едно голямо яйце съдържа 5% от дневната ви нужда от цинк. В него има 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини, както и други минерали и хранителни вещества.

Леща, нахут

Лещата и нахутът съдържат много цинк. 100 грама варена леща съдържат 12% от дневните ви нужди от цинк.

Тиквено семе

10 мг в 100 г е повече от добра причина да не изхвърляте семките, когато почиствате тиквата. Вместо това ги запечете и ги добавете към салатата.

Прочетете още