5 психологически трика, които ще ви направят по-успешни

5 психологически трика, които ще ви направят по-успешни
11 Април 2021

Успешната комуникация между хората почива твърде малко на вербалното общуване и твърде много на невербалното - жестове, поглед, осанка, всичко, което индиректно и подсъзнателно оставя определени впечатления у събеседника за нас. Учени са установили, че на мозъка му е нужна една секунда, за да разбере дали може да повярва на нещо или не. Животът ни е научил да не се доверяваме лесно на всеки. Има обаче някои трикове, с които можем да накараме хората поне да ни харесват малко повече. А това означава и по-лесно да ни се доверяват. Ето 5 основни психологически съвета, които могат да ви помогнат да се справите успешно в разнообразни ежедневни ситуации, в каквито всички изпадаме:

1. Колкото и трудно да ви е да запомните името на някого от първият път, се опитайте да се справите. Когато го използвате при следваща среща, ще го накарате да ви смята за симпатични и приятелски настроени.

2. Когато група хора се смее, всеки инстинктивно поглежда към този, когото чувства най-близък. Това е добър начин да разберете кой с кого е приятел, ако сте на нова работа или при непознати в компания.

3. Както казват терапевтите – силата на мълчанието е изключително голяма. Ако някой даде незадоволителен отговор на ваш въпрос, не говорете, а поддържайте контакт с очи. Повечето хора ще се чувстват притиснати и ще продължат да говорят, докато не ви дадат адекватен отговор.

4. Огледалното копиране на езика на тялото на човека срещу вас е начин за изграждане на доверие помежду ви.

5. Сърдечното ръкостискане е в пъти по-атрактивно и полезно за вас, отколкото хладното и небрежно.

Прочетете още