Български филм с Мария Бакалова е селектиран в Кан

Български филм с Мария Бакалова е селектиран в Кан
10 Юни 2021

Българският филм "Жените наистина плачат" ("Women Do Cry") е селектиран на кинофестивала в Кан през юли.

Продукцията на България и Франция на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова е включен в програмата "Особен поглед". В лентата играе българската актриса Мария Бакалова, която постигна световна известност с ролята си в "Борат 2" и също се очаква да премине по червения килим на най-престижния европейски кинофестивал. Заедно с Бакалова във филма играят сестрите Весела и Биляна Казакови. 

Над 60 филма ще бъдат излъчени на 74-ия филмов фестивал в Кан. "Общо комисията разгледа над 2800 филма. От тях 65 филма бяха избрани за различни секции на конкурса, включително 24 за основната програма.", каза генералният и артистичен директор на проявата Тиери Фремо на пресконференция в Париж.

За голямата награда "Златна палма" ще се състезават продукции на италианеца Нани Морети, който ще представи филма си "Три етажа" ("Tri Piani"), американеца Шон Пен с "Денят на флага" ("Flag Day"), руснака Кирил Серебрeнников с "Грипът на Петров" (Petrov's flu) и французина Жак Одиар - "Олимпиадите" ("Les Olympiades").

Почетната "Златна палма" ще получи актрисата Джоди Фостър. Любопитен факт е, че тя преминава за първи път по червения килим в Кан едва 13-годишна, благодарение на участието си в лентата на Мартин Скорсезе "Шофьор на такси" с Робърт Де Ниро в главната роля. 58-годишната актриса, продуцент и режисьор има две награди "Оскар", играла е в над 70 филма, сред които "Мълчанието на агнетата", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре" и др.

Прочетете още