Честит рожден ден на обичаната от няколко поколения българи актриса Татяна Лолова

Честит рожден ден на обичаната от няколко поколения българи актриса Татяна Лолова
10 Февруари 2020

Днес легендарната Татяна Лолова празнува рожден ден. Царицата на смеха, която дълги години владее сърцата на своите почитатели, от всички възможни поколония, става на 86. Тя е една от най-любимите български актриси и се наложи с великолепните си комедийни роли в киното, на театрална сцена и в телевизионния ефир.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение - от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.

Награждавана е с редица държавни отличия - Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий" - III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, "Аскеер за женска роля", "III награда за актьорско майсторство" на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден "Стара планина".

Преди малко повече от година, в личния си свят Татяна Лолова претърпя голяма загуба. Отиде си нейният любим Славе, с който бяха символ на любовта 50 години. Но тя трябваше да продължи. Жена с много лица – актриса, майка, баба, свекърва, приятел, муза, Татяна Лолова е абсолютната любимка на няколко поколения българи. Винаги готова да бъде съвършено искрена – без излишна суета, просто водопад от усмивки и енергия, очарователна и неподражаема, тя е от хората с бликащ от същността талант.

Прочетете още